VERKEERSREGELS : BIJZONDERE VOERTUIGEN

Speciale regels voor speciale voertuigen

Voor speciale voertuigen voor ouderen en gehandicapten gelden ook speciale regels. Hier staan de regels voor een scootmobiel, brommobiel en Canta beschreven. 

Als u voor het eerst in een scootmobiel, brommobiel of Canta gaat rijden, is het handig om eerst een cursus te volgen. Kijk op de website gawijsopweg.nl onder ‘leren en trainen’. Of vraag ernaar bij uw gemeente of de dealer waar u uw vervoermiddel koopt of huurt.

Verkeersregels voor een brommobiel

Wanneer u in een brommobiel rijdt, dan moet u zich aan dezelfde verkeersregels houden als een bestuurder van een auto. U mag dan dus geen gebruik maken van fietspaden en fietsstroken. Daarnaast mag u als brommobilist niet harder dan 45 km/uur. U mag met uw brommobiel niet op autowegen en autosnelwegen rijden. Wel op een 80-kilometerweg; let op: het snelheidsverschil met de auto’s die daar rijden is groot. U moet een gordel dragen.

Verkeersregels voor een Canta

Voor een Canta gelden dezelfde verkeersregels als voor de brommobiel, met één groot verschil: u mag met de Canta namelijk ook op fietspaden, voetpaden en zelfs in winkelpromenades rijden. En u mag ‘m parkeren op de stoep. In de Canta is een veiligheidsgordel niet verplicht.

Verkeersregels voor een scootmobiel

Met een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel of een elektrische rolstoel, mag u gebruik maken van het voetpad, het fietspad, het fiets-/bromfietspad en de rijbaan. Over het algemeen gelden voor scootmobielen dezelfde regels als voor bromfietsen. Alleen als u op het voetpad rijdt, dan gelden de regels voor voetgangers. De volgende snelheidsregels gelden:

  • De maximumsnelheid is 30 km/uur binnen de bebouwde kom.
  • De maximumsnelheid is 40 km/uur buiten de bebouwde kom.
  • Op een 50-kilometerweg binnen de bebouwde kom mag u op de rijbaan rijden.
  • In alle andere situaties kiest u voor het fiets- en bromfietspad.
  • U mag met uw scootmobiel gebruik maken van een invalidenparkeerplaats.