LICHAMELIJKE CONDITIE : MEDICIJNGEBRUIK

Meer dan de helft van de ouderen in Drenthe gebruikt dagelijks medicijnen. Veel medicijnen beïnvloeden het rijgedrag negatief, maar de effecten worden vaak onderschat. Als u weet wat de effecten zijn, kunt u daar rekening mee houden in het verkeer. Vraag daarom altijd advies aan uw arts of apotheker.

Vraag persoonlijk advies

Uw arts of apotheker kunnen u precies vertellen wat de gevolgen zijn van uw medicijngebruik op uw verkeersdeelname. Raadpleeg ze voor een persoonlijk advies.

Lees de bijsluiter

Algemene informatie over het effect van uw medicijnen vindt u op de verpakking en in de bijsluiter. De bijsluiter geeft gedetailleerde informatie over de bijwerkingen. U leest er bijvoorbeeld ook of het middel invloed heeft op uw reactievermogen. Let op: wanneer op de verpakking een gele waarschuwingssticker is geplakt, dan weet u zeker dat het medicijn niet samen gaat met autorijden of fietsen.

Rij veilig met medicijnen

Soms is het voor uzelf wel duidelijk dat verkeersdeelname door medicijngebruik niet gaat, maar soms merkt u nauwelijks dat uw reactievermogen achteruit gaat. Met sommige medicijnen kunt u nog prima wandelen of fietsen, maar autorijden kan gevaarlijk zijn. Het maakt ook uit of u bijvoorbeeld een paracetamol of een aspirine heeft geslikt, of zwaardere medicijnen, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.

Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl staat precies wat de effecten zijn van het medicijn dat u gebruikt.